Žymiausi pasaulio lietuviai

Nuo 2005 metų režisieriaus Arvydo Baryso puoselėjama kinematografinė tema. Filmuota Lietuvoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. 2006-tais, 2007-tais, 2011-tais ir 2013-tais vykta į JAV. Sukaupta daug foto ir video archyvo medžiagos, kuri pamažu virsta į trumpų dokumentinio žanro filmų seriją.  Režisierius ir vėl ketina vykti į JAV. Čia lietuvių tautos žvaigždynas pasireiškė plačiausiai.

Patriotizmo, meilės Lietuvai, konkrečių darbų Tėvynės naudai įrodymų – JAV lietuvių tarpe aptikau dar daugiau nei namuose Lietuvoje, – sako režisierius ir operatorius Arvydas Barysas.

Apie režisieriaus veiklą pristatant šią temą rašyta žiniasklaidoje: Kauno diena, 2007; Lietuvos radijas ir televizija – LRT, 2008;

Picture 041 AB_zymiausiL 069 Picture 044

DSCN6224

Algimantas Kezys – fotografas , JAV lietuvių kultūros veikėjas. Parengė ir išleido apie 40 meno albumų, knygų. Sukūrė dokumentinių filmų apie lietuvių išeivijos žymius asmenis, kultūros įvykius.

AB_usa2 058

Živilė Gimbutas – mokslininkė, kalbų tyrinėtoja, filosofijos daktarė.

AB_usa2 218

Liucija Baškauskaitė – Lietuvos kultūros antropologė, visuomenės veikėja, daktarė, profesorė. 1990-1992 m. Vytauto Didžiojo universiteto prorektorė. 1992 m. Lietuvoje įkūrė nepriklausomą televizijos kanalą TELE-3 ir vadovavo jam iki 1996 m.

AB_usa2 228

Mindaugas Gedgaudas – Arc Machines Inc. prezidentas. JAV lietuvių visuomenės veikėjas.

AB_usa2 387

Juozas Kazickas – lietuvių verslininkas, filantropas. Apie Kazicką Wikipedijoje.

AB_usa2 502

Edmundas Narbutas  – JAV architektas. Vadovauja architektų ir inžinierių komandai, projektuojančiai ir rengiančiai techninę dokumentaciją Pasaulio prekybos centro atstatymui. Kairėje – Dainius Barysas, dešinėje – Arvydas Barysas.

AB_zymiausiL 009

Antanas Saulaitis – Lietuvos kunigas jėzuitas, pedagogas, JAV lietuvių visuomenės veikėjas.

kliore

Arvydas Kliorė – JAV radiotechnikos inžinierius, filosofijos daktaras, Lietuvos mokslų akademijos užsienio narys. Kalifornijos technologijos instituto Reaktyvinių variklių laboratorijos darbuojas. Erdvėlaivių „Mariner“ ir „Pioneer“ skrydžių metu atliktų Marso, Veneros, Jupiterio palydovo Ijo ir Saturno atmosferos tyrimų analitikas.

rutalee

Ruta Lee – tai pastarųjų penkiasdešimties metų Amerikos kultūros dalis ir viena pripažintų šios kultūros kūrėjų, istorinė asmenybė, karštai mylinti Lietuvą ir palaikanti ryšius su Tėvyne ir šiandien.

Ir šiandien džiaugsmingu entuziazmu trykštanti žavi šviesiaplaukė, viena įspūdingiausių ilgaamžių Holivudo žvaigžių – kino aktorė, eilės televizijos šou vedėja, visuomenės veikėja ir žymių labdaros organizacijų vadovė bei atstovė Rūta Lee kartais pasirašo ir mergautine pavarde – Kilmonytė.

Beveik 50 metų trunkanti aktorės karjera įvertinta 2006-taisiais skiriant jai asmeninę žvaigždę Holivudo šlovės alėjoje (viena 2300 žvaigždžių). Tai žvaigždė skirta jos indėliui Amerikos televizinės kultūros vystymą. Ruta tapo CBS, ABC televizinių šou veidu. Kai kurie televizijos miuziklai ir serialai truko net 35 metus. Asmeninė žvaigždė jai skirta ir Palm Springso Šlovės alėjoje bei Sidaro-Sinajaus Įžymybių alėjoje.

Už visuomeninę veiklą Ruta apdovanota ir JAV prezidento Dž. Bušo vyresniojo prestižiniu „Geltonosios Teksaso rožės“ titulu. 50 metų ji vadovauja labdaringai Amerikos psichinės sveikatos asociacijai „Talians“, buvo Amerikos vėžio asociacijos atstovė.

Mažytėje (Amerikos mąsteliais) Lietuvoje nežinomi daugelis Rutos Lee sukurtų vaidmenų, mažai ką sako lietuvių auditorijai jos dalyvautų filmų pavadinimai. Didelę dalį to laikotarpio „amerikinė“ kultūra buvo mums neprieinama, o vėliau senesni tos kultūros fragmentai tarsi prarado aktualumą. Visgi, kai kurie Rūtos bendradarbiai, bendruose filmuose kartu dirbę aktoriai žinomi ir daugeliui lietuvių. Tai Odri Hepburn, Frenkas Sinatra, Klintas Istvudas.


Parašykite komentarą